2020-12-19 1067 YS 60inch-r
1067 Yonge Street
00 Yonge St 20191215
previous arrow
next arrow

SUSTAINABLE ATTRIBUTES

Mass Timber Structure (8-Storey Ready)

Mass Timber Structural System
The new rear addition is constructed in a mass timber structural system, incorporating cross-laminated timber (CLT) floor and wall panels, and glulam columns.

Preservation and Restoration of Original Jarvis House

Cultural Sustainability
The building incorporates an authentic heritage restoration of the historic 1900s original building, carrying it forward as part of the larger context of the midtown Toronto community.

High-Performance Building Envelope

Building Enclosure
The building enclosure is designed to a very high-performance level. The wall and roof enclosure are designed with continuous insulation throughout, and structural connections include thermal breaks, in order to eliminate thermal bridging.

Passive House Design Strategies

Low Energy Usage
The building is projected to require approximately 300,000 kWh/year to operate, which translates to 130 kWh per square metre per year.

Green Retrofit

Sustainable Sites
As it pertains to the overall site, the building makes use of the existing city infrastructure and proximity to local services such as a variety of shops and restaurants, and mass transit system.

Rooftop Solar Array

Rooftop Solar PV System
The rooftop of the rear addition incorporates a photovoltaic (PV) array, designed to harness solar energy. The size of the system is 15.8kW and will generate about 19,000 kWh/year.

ABOUT 1067

1067 Yonge Street is the new home of Dancap Family Investment Office and the Aubrey & Marla Dan Foundation. The new headquarters blends an existing century house with a high-performance, mass timber addition, reinforcing Dancap’s commitment to preserving Toronto architectural heritage, while taking the lead in creating sustainable legacies going forward.

The existing Georgian Revival house, constructed in 1914 for Jennie Elizabeth Jarvis, widow of Lieutenant-Colonel Salter Mountain Jarvis, serves as the development’s base. City records show that the original house remained in the Jarvis family until 1928, after which it was repurposed into a funeral home from 1935 to 1946. Following the Second World War, the Goethe Institute acquired the property for its offices, built a three-storey addition to the rear, and converted it to their teaching centre. Subsequent iterations as a commercial office space during the early part of this century culminated in the acquisition by Dancap in December 2018.

1067 Yonge St.

The original Georgian Revival house is structurally sound; however, the 1950 rear addition is not due to successive decades of haphazard internal renovations, along with poor-quality exterior reparations. Dancap is committed to its full restoration. All original architectural elements, including slate roof, eyebrow dormers, muntin windows, historical metal work, interior centre hall plan, will be faithfully restored to their former glory. By integrating current passive house envelope strategies into the original double-wythe brick walls, foundations and roof assemblies, the century house will be infused with longevity and energy conservation technologies, sustaining the building far into the future.

As for the new four-storey addition, the design drives toward net-zero energy consumption. The mass timber structure, with all its embodied energy attributes, is milled and prefabricated locally. This structural skeleton is wrapped in a high-performance envelope employing the three pillars of passive house design: continuous air barrier, no thermal bridging and high insulation values.

The rear addition will include two underground garage levels topped by three floors of office, meeting room, kitchen and flex space. A fourth floor is planned to include a gym and yoga studio facing east with a clear view of beautiful Rosedale. By taking the longevity of the existing heritage house and marrying new durable construction materials and technology to it, Dancap is pushing the reborn building forward for generations to come.

CONSTRUCTION MANAGER: Vaughan Build
ARCHITECT: Dewson Architects
STRUCTURAL ENGINEER: Blackwell Engineering
MECHANICAL, ELECTRICAL, PLUMBING ENGINEER: Smith + Andersen
SHORING: Grounded Engineering

CONSTRUCTION MANAGER: Vaughan Build
ARCHITECT: Dewson Architects
STRUCTURAL ENGINEER: Blackwell Engineering
MECHANICAL,
ELECTRICAL, PLUMBING ENGINEER
: Smith + Andersen
SHORING: Grounded Engineering

CONSTRUCTION STATUS

Construction on 1067 Yonge Street began with the demolition of the rear addition on July 5, 2021. The project is expected to be completed in May 2023.

PERMIT STATUS

For building permit status, click here

UPCOMING ACTIVITIES

For upcoming activities surrounding site, including road closures, click here.
April to July, 2022:
Shoring and pile drilling
Excavation and lagging
Expect significant road disruptions as materials enter and exit the site.

Contact Us


VAUGHAN BUILD

9 am-5 pm: 416-654-3534
After hours: 416-970-3050

DEWSON ARCHITECTS
416-966-6635

Rooftop Solar PV System
The rooftop of the rear addition incorporates a photovoltaic (PV) array, designed to harness solar energy. The size of the system is 15.8kW and will generate about 19,000 kWh/year.

Sustainable Sites
As it pertains to the overall site, the building makes use of the existing city infrastructure and proximity to local services such as a variety of shops and restaurants, and mass transit system. The building includes electric charging stations, bike storage and permeable pavers to retain water runoff. The landscape materials were chosen to stress high-albedo surfaces, which reflect much of the solar radiation, assisting in reducing the urban heat island effect.

Plumbing Fixtures
All plumbing fixtures use low-flow rates to reduce water usage. When compared to the average building, the proposed will consume 40% less water.

Materials
Materials and products were chosen using an environmental analysis selection method, which analyzes their embodied carbon footprint, durability, installation ease and maintenance.

Indoor Environment
The mechanical system is designed to produce a high level of indoor air quality, which includes a UV air filtration system, an energy recovery ventilator, and an independent parking garage exhaust. Moreover, all finishes and paints for the interior were selected to have low to no levels of VOC, and the natural daylight optimization improves environment quality.

Low Energy Usage
The building is projected to require approximately 300,000 kWh/year to operate, which translates to 130 kWh per square metre per year. This is very close to the Passivehouse standard of 120 kWh/sm/year, which would result in approximately 288,000 kWh/year energy usage.

Openings
All door and window openings are designed with thermally broken and insulated systems that will achieve an average thermal performance of 1.47 W/m2K U-value.
Compared to an average building, the proposed openings thermally perform 1.4x better.

Daylight Optimization
The building enclosure is designed with large high-performance window, door and skylight openings. As such, natural daylighting is being used to reduce the amount of artificial lighting, which reduces the overall energy demand.

Building Enclosure
The building enclosure is designed to a very high-performance level. The wall and roof enclosure are designed with continuous insulation throughout, and structural connections include thermal breaks, in order to eliminate thermal bridging.Walls are designed to have an average insulative value of R-44, and roofs an average of R-57.5. Compared to an average building, the walls and roofs thermally perform 1.5x better.

Airtightness
The building enclosure is designed with continuous high-durability air barriers throughout, which minimizes the amount of air leakage. The designed target air leakage rate is 1.0 ACH50, which meets the Passivehaus EnerPHit high standard for renovation projects.

Cultural Sustainability
The building incorporates an authentic heritage restoration of the historic 1900s original building, carrying it forward as part of the larger context of the midtown Toronto community.

Mass Timber Structural System
The new rear addition is constructed in a mass timber structural system, incorporating cross-laminated timber (CLT) floor and wall panels, and glulam columns. The wood in the mass timber elements came from trees which sequester carbon from the atmosphere. Structural materials like concrete and steel require large amounts of embodied carbon to create them. The carbon footprint of mass timber elements is far lower than that of steel or concrete equivalents. From its raw extraction to the building erection, the use of each cubic metre of mass timber releases about 85kg CO2 into the atmosphere (not including sequestered carbon by the trees). The average cubic metre of concrete releases about 350 kg CO2, and steel about 900 kg CO2.

Modularity
The addition is designed for flexibility, including the expansion of an additional 4-storeys (8-storeys total). This future expansion is designed into all structural, civil, mechanical, electrical and plumbing systems.

April to July, 2022:
Shoring and pile drilling
Excavation and lagging
Expect significant road disruptions as materials enter and exit the site.